Щраусовъдството у нас, като отрасъл на селското стопанство, се намира в началото на своето развитие. Високите хранително - вкусови и диетични качества на месото и яйцата, неминуемо ще наложат тези продукти и на нашия пазар.
Все по-често хората търсят здравословна, чиста, ниско калорична храна, без мазнини и холестерол, залагат на качествените п
родукти, въпреки по-високата им цена.
В момента на територията на България съществуват няколко неголеми фермерски стопанства, които по обема на своята работа не са способни да задоволят нуждите на българския пазар.
Нашата ферма се намира в северозападна България и е пионер в развъждането на щрауси. Умереният климат обезпечава благоприятни усло
вия за отглеждането им. Ферма съществува от 2001 г. и до момента постига добри резултати в отглеждането и развъждането на птиците.
Необходими ни бяха контакти с други ферми от Европа, за да отработим технологията по отглеждането на пиленца и на възрастни птици в съответствие с новите критерий за този печеливш и интересен селскостопански отрасъл.